کاشت هندوانه مانند بذر خربزه ملون و دیگر بذرهای مخصوص فضای باز در مزرعه و باغ انجام می شود. با گذشت زمان، انواع مختلفی از هندوانه توسعه یافت. هندوانه ها دارای اشکال، رنگ های مختلف (چه از نظر پوست و شکل ظاهری و چه از نظر داخل آن) و ویژگی های مختلف هستند. از آنجا که بذرهای هندوانه هنگام خوردن کمی ناخوشایند هستند، یکی از انواع آنها هندوانه بدون دانه می باشد.
هندوانه های بدون دانه برای اولین بار در سال 1939 با تیمار گلهای هندوانه بدون گرده افشانی با یک اسید ایجاد شد. برخی دیگر از این بذر، مقاوم در برابر بیماری و پژمردگی هستند. در ژاپن مردم هندوانه مکعبی می کارند. آنها با قرار دادن بذرهای هندوانه در قالب مکعب ساخته شده از شیشه های با دوام به شکل مکعب رشد می کنند تا بتوانند در یخچالهای کوچک جای بگیرند. قیمت برخی از این هندوانه های کاربردی به بیش از 300 دلار می رسد.
انواع دیگری از هندوانه ها وجود دارند که پوست های سخت تری دارند تا بتوانند در حمل و نقل طولانی تر دوام بیاورند یا از مقاومت بالاتری برخوردار باشند که باعث می شود آنها برای رشد در مکان هایی که آب و هوای گرم ندارند، مناسب باشند. امروزه بیش از 1200 نوع هندوانه وجود دارد که در بیش از 96 کشور جهان کشت می شود. 95 درصد هندوانه ها در فضای باز کاشته می شود زیرا اگر در فضای گلخانه ای کشت شوند، صرفه ی اقتصادی نخواهند داشت.
در کل این میوه جزو صیفی جات فضای باز می باشد. به جز چند کشور که فضای باز کمی دارند و همچنین شرایط آب و هوایی مناسبی ندارند، هندوانه در فضای باز کاشته می شوند. کشورهای دیگری که با مشکل کمبود فضای باز روبه رو هستند، هندوانه را در فضای بسته یا گلخانه کشت می کنند که به آن هندوانه گلخانه ای گفته می شود.
زمان کاشت هندوانه
بهترین زمان کاشت هندوانه از اواخر بهار تا اوایل تابستان یا زمانی که دمای خاک به 70 درجه یا بالاتر می رسد، می باشد. اما به طور کلی در دو زمان میتوان هندوانه را کاشت. زمان کاشت هندوانه در فصل پاییز و در فصل بهار معمولا اتفاق می افتد. بذرهای این گیاه به راحتی و به سرعت جوانه می زنند و نهال ها معمولاً به خوبی پیوند می شوند، بنابراین نیازی به نشاء گذاری آنها در گلدان یا سینی بذر نیست.
وقتی هوا به اندازه کافی گرم شد، یک نقطه با آفتاب کامل انتخاب کنید تا هندوانه های خود را بکارید. برای اینکه گیاهان شما فضای کافی برای رشد داشته باشند، بذرها را در فاصله 3 تا 5 فوت از هم جدا کنید و سعی کنید کشت هندوانه را در یک خاک غنی از مواد مغذی بکارید. بذرها را یک روز قبل از کاشت باید خیس کرد. آنها را در عمق 5/2 سانتی متری بکارید و خوب آبیاری کنید تا جوانه بزنند. پس از اینکه بوته ها 4 برگی شدند يك بوته قوی را نگه داشته و مابقی را از نقطه تماس باخاك قطع کنید.
برای خرید ارقام بذر گوجه فرنگی کلیک کنید!
کاشت هندوانه در مناطق گرمسیر
در مناطق گرمسیری مانند ایرانشهر و چابهار معمولا از اواخر مهر ماه شروع به شخم زدن می کنند. کشاورزان و باغداران منطقه چابهار در اواسط آبان ماه و در ایران شهر در ماه آذر شروع به کشت می کنند. اوایل اسفند برداشت بار شروع می شود و تا اردیبهشت پایان می گیرد. در منطقه بوشهر نیز این پروسه 10 الی 15 روز دیرتر انجام می شود. در منطقه میناب از شهریور کشت انجام می شود و در آذر برداشت می شود.
کاشت هندوانه در مناطق گرمسیریکاشت هندوانه دیم:
منطقه ای در 75 کیلومتری تهران به نام جابان وجود دارد که زمانی تولید کنند تخمه ژاپنی بوده است. در واقع نام تخمه ژاپنی به همین دلیل معروف است. همچنین منطقه ای به نام دشت جوین در شمال شهرستان سبزوار وجود دارد که دارای خاک بسیار حاصلخیزی می باشد. در این دو منطقه هندوانه دیم کشت می شود. تخمه های قرمز هندوانه های دیم از محصولات گرفته می شود و از آن ها استفاده می شود. این هندوانه ها دارای تخم ریزی بیشتری می باشند و باید به صورت کم آب و دیمی کاشته شوند.
کاشت هندوانه ابوجهل:
این محصول از خانواده هندوانه می باشد اما دارای اندازه ای کوچکتر و مزه ای بسیار تلخ می باشد. مصرف آن سمی است و مشکلاتی را بوجود می آورد. از هندوانه ابوجهل برای مصارف دارویی به علت دارا بودن کوکوربیتاسین استفاده می شود.
کاشت هندوانه زیر پلاستیک:
این نوع کاشت بدین صورت است که پس از شخم زنی، جوب می زنند و کود مرغی یا حیوانی ریخته می شود. سپس تیپ و نایلون زیر کشیده می شود. به فواصل 60 تا 80 سانتی متر بذر هندوانه کاشته می شود و یک آبیاری 5 الی 6 ساعته انجام می شود. کشیدن پلاستیک به این علت است که حالتی تونلی و گلخانه ای برای این محصول ایجاد شود تا بوته خوب سبز شود. همچنین از مزایای این کار حفاظت از بوته در فصل سرما و زودتر به بار نشستن میوه است.
دمای مورد نیاز برای کاشت هندوانه
دمای مورد نیاز برای جوانه زنی هندوانه بین 26 تا 33 درجه سانتیگراد است و توصیه می شود دمای شب کمتر از 25 درجه نباشد.
اهمیت آبیاری به هندوانه
آبیاری به هندوانه های کاشته شده بسیار مهم است. از زمان کاشت تا زمان شروع میوه دادن هندوانه باید در زمانهای مناسب، آبیاری انجام شود. در حالی که هندوانه های در حال رشد، شکوفا شدند و میوه دادند، آنها به هفته ای 1 تا 2 اینچ (5/2 سانتی متر تا 5 سانت) آب نیاز دارند.
خاک را مرطوب نگه دارید، اما بیش از حد آن را آبیاری نکنید. هنگام صبح، زمین را آبیاری کنید و سعی کنید برگها را خیس نکنید. همواره از آبیاری زیاد جلوگیری کنید. هنگامی که میوه رشد کرد، آبیاری را کاهش دهید.
کود دادن
هدف از کوددهی غنی کردن خاک است. در ابتدای کار از کودهای فسفر دار استفاده میشود که رشد ریشه زیاد شود سپس کود نیتروژن دار برای افزایش رشد استفاده می شود.
آموزش کاشت هندوانه در گلدان:
چگونه می توان هندوانه های شیرین کاشت؟
چرا برخی از هندوانه ها اینقدر شیرین هستند در حالی که برخی دیگر فیبری و بی مزه به نظر می رسند؟ برای به دست آوردن قند زیاد، باید گیاهان هندوانه را در تمام فصل با مقدار مناسب آب، محافظت در برابر بیماری ها و آفات و افزودن مواد مغذی اضافی به خاک شاد نگه دارید. فصل رشد نیز می تواند بر کیفیت هندوانه تأثیر بگذارد.زمان رسیدن و برداشت هندوانه:
دکتر بیل رودز، استاد کشاورزی و باغبانی در دانشگاه کلمسون، توصیه های زیر را در مورد چگونگی تشخیص زمان رسیدن هندوانه ارائه می دهد:- به هندوانه ضربه بزنید، اگر هندوانه توخالی به نظر برسد، رسیده است.
- به رنگ بالای هندوانه نگاه کنید. هندوانه زمانی رسیده است که کنتراست کمی بین راه راه ها وجود داشته باشد.
- به رنگ پایین نگاه کنید. یک هندوانه نابالغ ته سفید خواهد داشت. یک هندوانه رسیده ته کرم یا زرد رنگ دارد.
- ساقه انتهای هندوانه را چک کنید. اگر سبز است، صبر کنید. اگر شاخه یا ساقه کاملاً خشک شده باشد، رسیده یا بیش از حد رسیده است. ساقه ها را باید با چاقوی تیز برش داد.
برای خرید بذر خیار کلیک کنید!