چالکود زمستانه

در این مقاله به بررسی مفصل چالکود، نحوه حفر، مزایا و … می پردازیم.

فهرست مطالب:
1- چالکود چیست؟
2- نیازهای گیاه
فیلم آموزش چالکود
مواردی که در چالکود باید رعایت کنیم
زمان انجام چالکود
مزایای چالکود
ماندگاری چالکود
ترکیبات چالکود
محل حفر
فصل انجام چالکود

چالکود چیست؟

چالکود جزو تکنیک های کوددهی زیر سطحی هست که معادل عبارت (sub-surface fertilization techniques) می باشد. چالکود زمستانه مقدار تغذیه ای ست که به گیاه یا درخت داده می شود تا در سال آینده زادآوری خوبی داشته باشد. گیاهان و درختان در طی سال میوه می دهند و برای سال بعدی دارای نیازهایی خواهند شد. درخت ممکن است میوه دهی بسیار خوبی داشته باشد اما احتمالا برای فصول بعدی ضعیف خواهد شد و دچار مشکل شود. بنابراین چالکود یکی از روشهایی است که به گیاهان انرژی لازم داده می شود. نیازهای گیاه در این روش برطرف می شود.

چالکود زمستانه
چالکود زمستانه

سوالی که پیش می آید این است که چگونه بفهمیم گیاه دارای چه نیازهایی است؟

  1. ظواهر گیاه (شکل برگها، حالت شاخه ها، ریشه، میوه دهی، نحوه رشد) تمام این ظواهر بیان کننده ی نیازهای گیاه مانند کمبود کلسیم، پتاسیم، نیتروژن و …. میتواند باشد.
  2. آزمایش خاک (توصیه می شود تمامی باغداران حداقل یک بار آزمایش خاک را انجام دهند).

فیلم آموزش چالکود زمستانه گیاه و درخت:

مواردی که در چالکود باید رعایت شود:
  • عمق چالکود بستگی به سن درخت از 30 تا 60 سانتی متر حفر شود.
  • برای درختان میتوان با زاویه ی روبروی هم 2 چالکود قرار داد. یا حتی میتوان تا 4 چالکود در اطراف درخت قرار داد. که در این حالت میزان کودی که قرار است به درخت داده شود تقسیم بر تعداد چالکودها (2 یا 4 ) خواهد شد.
  • حجم بیشتر چالکود را مواد عالی تشکیل خواهد داد. نوع کود نسبت به نیازهای گیاه مشخص می شود. کودی که بدین منظور استفاده می شود میتوان کود مرغی، کود گوسفندی، کود اسبی باشد. معمولا کود گاوی و گوسفندی استاندارد تر از دیگر کودها می باشد.
  • عناصر مورد استفاده در چالکود گوگرد گرانوله می باشد. یکی از ضروری ترین عناصر برای آب و هوا و خاک ایران گوگرد گرانوله می باشد. این مورد خاصیت قارچ کشی و دور کننده آفات دارد. همچنین موجب تنظیم ph خاک و گرفتن شوری خاک می شود. عنصر گوگرد بعد از کود بیشترین حجم چالکود را به خود اختصاص می دهد.
  • عنصر پتاسیم که به شدت برای گیاه مورد نیاز است. اگر بخواهیم چالکود زمستانه را زودتر از زمان مقرر به درخت اعمال کنیم، پتاسیم موجب می شود که درخت یا گیاه زودتر از خواب زمستانه بیدار شود بنابراین توصیه می شود بسیار در انتخاب این عنصر دقت شود.
  • نسبت به کمبودهایی که درخت و گیاه دارد در انتخاب عناصر دقت می کنیم. برای مثال اگر درخت مشکل میوه و باردهی دارد از پتاسیم استفاده می شود. برای افزایش رشد رویشی، پتاسیم و اگر درخت در سنین اولیه رشد است فسفر را افزایش می دهیم.
  • پیشنهاد میشود برای انجام اینکار و آموزش لازم از یک گیاه پزشک راهنمایی بگیرید تا بهترین نتیجه را دریافت نمایید.
برای خرید بذر هندوانه و آشنایی با ارقام هندوانه کلیک کنید.:

نحوه چالکود کردن

زمان انجام چالکود زمستانه برای گیاهان:

در ابتدای زمستان می توان اینکار را انجام داد. دقت داشته باشید که اگر زودتر از زمستان این کار را انجام دهید موجب بیدار شدن زود هنگام گیاهان خواهد شد.

براش آشنایی با ارقام بذر خیار و خرید آن کلیک کنید.

مزایای چالکود:

  • بهبود بافت خاک و هوادهی لایه های زیرین خاک که موجب جذب ریشه می شود.
  • تنظیم ph خاک
  • کمبود عناصر خاکی را برای درخت جبران میکند.
  • جلوگیری و دورکنندگی و درمان آفات و بیماریها (بستگی به نوع ترکیبات دارد)
  • افزایش حجم ریشه دهی گیاه که به رشد و مقاومت به خشکی و تنش های دیگر کمک میکند.

تقویت درختان برای سال بعد از چند جهت مهم است:

  • باعث جلوگیری از آفات و بیماریها می شود.
  • پربارتر شدن و با کیفیت تر شدن محصول سال بعد.

ماندگاری چالکود:

چالکود معمولا ماندگاری بالایی دارد و این به دلیل ترکیبات سولفاته و ترکیبات گرانوله آن است. ماندگاری آن از 3 تا 5 سال می باشد. راندمان باغ را هم نیز افزایش می دهد.

ترکیبات چالکود:

روش چالکود پسته

  • معمولا 30 درصد از مواد آلی (انواع کودهای دامی، کود مرغی برای گیاهانی که کمبود زیادی دارند، کود گاوی و…)
  • گرانوله ها (اسید هیومیک گرانوله، گوگرد گرانوله، نیترات کلسیم، سولفات آمونیوم گرانوله). گوگرد گرانوله باعث دفع آفات و بیماریها می شود و جذب ریشه را افزایش می دهد همچنین ph خاک را به سمت اسیدی بودن می برد. اسید هیومیک گرانوله بافت خاک رابهبود می بخشد و جذب ریشه را بالا می برد و به نوعی کاتالیزور برای تمام عناصر است. سولفات آمونیوم موجب رشد رویشی و افزایش سطح برگدهی و فتوسنتز گیاه می شود. سولفات آهن موجب افزایش سبزینگی برگ می شود. سولفات پتاسیم و روی و مس باعث بهبود کیفیت میوه می شوند. سولفات پتاسیم رنگ و طعم و کیفیت میوه را بهبود می دهد. سولفات روی و مس در افزایش درصد تبدیل شدن گل به میوه موثر هستند. این مورد باعث کاهش ریزش گل در فصل بهار می شود. پتاسیم خود نوعی کاتالیزور جذب آهن است. اگر کمبود آهن وجود دارد میتوان با دادن مقداری پتاسیم، این کمبود را جبران کرد.
  • سولفات ها
  • کلاته ها (آبشویی بالایی دارند که ممکن است با اولین یا دومین آبیاری از دسترس خارج شوند).

محل حفر چالکود:

دقیقا زیر سایه انداز درخت میتوان 2 تا 4 چاله حفر کرد. این به سن درخت بستگی دارد. اگر سن درخت کمتر از 8 تا 10 باشد دو تا چالکود کافی می باشد. اگر بیشتر باشد به تعداد 4 چالکود حفر میکنیم. برای هر درخت بین 3 تا 5 و نهایتا 7 کیلو مواد را در نظر می گیریم. این مقدار بین چاله های حفر شده تقسیم می شود.

چرا در زمستان چالکود می کنیم؟

چون در این فصل ریشه های معین درخت غیر فعال هستند و در فصول رشد این ریشه ها زاییده می شوند و شروع به فعالیت میکنند. در زمستان چاله هایی که حفر می شوند به ریشه های معین آسیبی نمی زنند. ثانیا این مواد در دسترس ریشه قرار میگیرند که در زمان زاییده شدن ریشه ها بهتر جذب شوند. در این زمان آبشویی باید کم باشد تا به ترکیباب آسیبی وارد نشود.

برای خرید بذر خیار گلخانه ای اینجا کلیک کنید.

چالکود پسته

چالکود پسته

کودی که برای چالکود پسته استفاده می شود عموما به میزان سن درخت بستگی داره. کود میتواند بین 5/2 تا 10 کیلو گرم باشد. کود ورمی کمپوست یکی از کودهای خوب برای چالکود پسته می باشد که ساختار بسیار خوبی دارد. در کنار این کود میتوان از کودهای دیگر نیز استفاده کرد که موجب تقویت بیشتر درخت پسته شود. چالکود پسته را اغلب در فصل زمستان انجام می دهند. معمولا در فصل بهار بارندگی تشدید می شود بنابراین توصیه می شود به علت آبشویی، این کار در اواخر دی ماه یا بهمن ماه صورت بگیرد. همانطور که پیشتر ذکر شد، محل چالکود پسته درست زیر سایه انداز درخت می باشد. معمولا ریشه های درخت تا 50 الی 100 و 200 سانتی متر در اطراف پراکنده می شود و تا انتهای سایه انداز درخت می رسد بنابراین باید چالکود در همین راستا باشد تا کلیه ریشه ها با جذب مواد و کود تقویت شوند.

خواص ورمی کمپوست برای چالکود پسته:

چالکود زمستانه پسته
چالکود زمستانه پسته

ورمی کمپوست دارای میکروارگانیسم های بسیار زیادی می باشد که باعث می شود درخت از نظر تغذیه بسیار غنی گردد. ورمی کمپوست ها به کمک کرم های خاکی تولید می شوند. در کنار استفاده از این مواد باید از کودهای شیمیایی نیز استفاده شود. ورمی کمپوست دارای مواد محرکه رشد گیاه و درختان است که شامل ویتامین b12 می باشد. ورمی کمپوست دارای خاصیت افت کشی نیز می باشد. زیرا کرم های خاکی در مقابل حمله حشرات از خود دفاع می کنند و نوعی ماده از خود ترشح می کنند که موجب از بین رفتن آفات می شود.

نحوه حفر چالکود درختان پسته:

ابتدا چالکودها را با عمق مناسب در محل مناسب حفر میکنیم. در عمقی که بهترین فعالیت ریشه در آنجاست. سپس لایه ای از ورمی کمپوست با عمق 10-11 سانتی متر در انجا قرار می دهیم. همچنین در کنار ورمی کمپوست از کود شیمیمایی بر روی آن نیز استفاده می کنیم. در نهایت چاله ها با خاک پر می شوند.

میزان ورمی کمپوست در چالکود درختان پسته:

معمولا بین 6 تا 10 کیلوگرم همچنین مقداری کود فسفره و کود پتاسه و 1 کیلوگرم اسید هیومیک گرانوله برای چالکود کافی است. چنانچه از کودهای دامی استفاده کنید میزان آن نسبت به ورمی کمپوست بیشتر است.

بذر هندوانه سفید
خرید بذر هندوانه سفید
بهترین بذر گوجه فرنگی برای رب
بهترین بذر گوجه فرنگی برای رب
قیمت بذر هندوانه سیاه
قیمت بذر هندوانه سیاه

1 دیدگاه دربارهٔ «چالکود زمستانه»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
به بالای صفحه بردن