بهترین کود برای گوجه فرنگی در مراحل مختلف، چه نسبت NPK، چه زمانی و چند وقت یکبار باید انجام شود؟ در این مقاله به این موضوع می پردازیم پس با ما همراه باشید.
بهترین راه برای کوددهی گوجه فرنگی
بهترین کود برای گیاهان گوجه فرنگی دارای درشت مغذی ها و ریزمغذی های ضروری است. گوجه فرنگی در طول هر چرخه رشد به نسبت های متفاوتی از این مواد مغذی نیاز دارد. کوددهی مساله ی بسیار مهمی ست که باید با دقت در هر مرحله از رشد یک گیاه انجام شود.
با داشتن اطلاعات و تجربه کافی، سال به سال محصول شگفت انگیزی از گیاهان خود خواهید داشت. پیش از شروع ابتدا باید نکته ای را یادآوری کنیم که هیچ کود گوجهفرنگی به تنهایی برای همه باغها در همه زمانهای سال بهترین کارایی را ندارد. برای داشتن محصول خوب از بهترین بذر خیار، کلم، هندوانه و تمامی صیفی جات دیگر نیاز به اطلاعات کافی در باره اصول کوددهی دارید. بیایید نگاهی به حقایق و نکات مهم در رابطه با کودها بیاندازیم تا به شما در انتخاب کود مناسب بر اساس مرحله رشد گیاه کمک کند.
اصول کوددهی گیاهان گوجه فرنگی
در هر مرحله از رشد گیاه به کود مورد نظر خود نیاز دارد. مهم است که هر ماده مغذی مورد نیاز همواره برای گیاه در دسترس باشد. با این حال، نسبت پیشنهادی از مواد مغذی با هر مرحله از رشد آن گیاه تغییر می کند.
در هر صورت ریشههای یک گیاه گوجهفرنگی حدودا 6-7 است. این را در هنگام مخلوط کردن کود در خاک در نظر داشته باشید.
کودهای تجاری دارای یک سری اعداد هستند، مانند 5-10-8 که در حقیقت این اعداد مخفف عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم (یا عناصر N-P-K) است. 5-10-8 یعنی کود حاوی 5 درصد نیتروژن، 10 درصد فسفر، 8 درصد پتاسیم و بقیه مواد پرکننده است.
یک گیاه گوجه فرنگی به کدام کودهای غذایی نیاز دارد؟
عناصری مانند فسفر، پتاسیم و نیتروژن برای رشد این گیاه ضروری هستند. عنصر فسفر برای رشد ریشه ها بسیار مهم است، پتاسیم به گلدهی و رشد عمومی کمک می کند و نیتروژن به شاخ و برگ گیاه کمک می کند.
فسفر در مرحله اولیه و سپس در مرحله نهایی یک ماده مغذی مهم است. نیتروژن از شاخ و برگ مراقبت می کند، اما بیش از حد نباید از این عنصراستفاده کرد.
پتاسیم به رشد سریع گیاه و تولید گل و میوه کمک می کند.
در زمان کاشتن گیاه آیا به کود نیاز داریم؟
گوجه های تازه کاشته شده برای جوانه زدن نیازی به مواد مغذی اضافه ندارند، آنها حاوی مقادیر کافی برای رویش اولین برگ های واقعی است.
آیا نهال گوجه فرنگی من به کود نیاز دارد؟
بله، آنها نیاز دارند. هنگامی که نهال ها جوانه زدند، خیلی سریع رشد می کنند، با رشد اولیه درست قبل از گلدهی. به عنوان یک قاعده کلی، آنها معمولاً در عرض چهار ماه پس از کاشت میوه می دهند. گیاهان کامل نیز به کود نیاز دارند. برای این دوره، گیاه را به دقت زیر نظر خواهید داشت تا نشانه هایی در مورد کود مورد نیاز آن پیدا کنید. البته نیازها به عوامل زیادی مانند نوع واریته، خاک و شرایط محیطی کشت بستگی دارد. مراحل کوددهی باید به درستی انجام شود، در غیر اینصورت نه تنها کمک کننده نخواهد بود بلکه ممکن است آسیب های جدی به گیاه وارد شود.
مواد مغذی میکرو و ماکرو مورد نیاز برای گوجه فرنگی
چرا ریشه های گیاه شما مهم است؟
برای اطمینان از سلامت ریشه، باید مطمئن شوید که تکنیک های آبیاری شما ریشه زایی عمیق را تشویق می کند. گیاهان نه تنها از نظر ارتفاع رشد می کنند، بلکه با رشد شاخه ها موجب سنگین تر شدن بوته ها می شود. ممکن است بخواهید برای جلوگیری از افتادگی و سقوط گیاهان، حمایت خارجی ارائه دهید. ریشه های عمیق نیز در این زمینه کمک می کند.
ثانیا، بهتر است گیاه گوجه فرنگی خود را در زمین یا در ظرف بزرگی قرار دهید، زیرا ظروف کوچک منجر به جمع شدن ریشه ها می شود و اگر ریشه های گیاه بیش از حد شلوغ باشد، برای جذب مواد مغذی مورد نیاز خود تلاش می کند.
نحوه کود دهی در هنگام کاشت نهال گوجه فرنگی
گیاهان برای رشد به نیتروژن نیاز دارند. معمولا در خاکهای طبیعی نیتروژن کافی برای رشد گیاه وجود دارد.
چگونه بفهمم که نیاز به افزودن نیتروژن به خاک خود دارم؟
در صورتیکه خاک را آزمایش کرده باشید، میتوانید متوجه شوید که به اضافه کردن نیتروژن نیاز دارید یا نه. چنانچه از کمپوست تازه استفاده می کنید، نیازهای گیاهی شما به نیتروژن از بین می رود.
دو روش برای افزودن فسفر هنگام کاشت نهال گوجه فرنگی
1. پودر استخوان Bone Meal
پودر استخوان یک راه عالی برای استفاده از کودهای ارگانیک است و تمام فسفر مورد نیاز برای رشد ریشه های گیاه را به شما می دهد. پودر استخوان از استخوان های پودر شده حیوانات تشکیل می شود. استخوان گاو و ماهی میتوانند مواد متشکله آن باشند.
برای استفاده از پودراستخوان ترجیحا سطح pH خاک را بررسی کنید. اگر بالای 7 است، باید قبل از افزودن کود، این عدد را کاهش دهید.
- سنبله کود
نیتروژن مورد نیاز گیاهان قبل از گلدهی:
نیتروژن یک جزء بسیار با اهمیت در زمان رشد گیاه است. نیتروژن به تشکیل ساختار کلی گیاه کمک میکند. اگر از کمپوست استفاده می کنید نیاز شما به نیتروژن کاهش پیدا میکند. چنانچه در گیاه نیتروژن کمی باشد و گیاه به آن نیاز داشته باشد، با زرد شدن برگهای پایینی آن را نشان می دهد. توصیه می شود ابتدا از کمپوست استفاده کنید. برای داشتن پربارترین بذر گوجه فرنگی باید مراحل کوددهی را به درستی انجام دهید تا محصول خوبی بدست آورید.
زمان اضافه کردن پتاسیم:
درست قبل از گلدهی تا پایان فصل. پتاسیم یک ماده مهم و مغذی ست که به رشد گیاه ما کمک میکند. پتاسیم باید حداقل دوبرابر بیشتر از نیتروژن باشد.
طرز تهیه کود کمپوست غنی از پتاسیم:
پوست موز منبع بسیار خوبی از پتاسیم است و هنگامی که آن را دفن می کنید، آن را به آرامی آزاد می کند که به رشد گیاه در تمام مراحل کمک می کند.
- چند پوست موز جمع کنید.
- آنها را به قطعات کوچک خرد کنید (ترجیحاً همانطور که در تصویر بالا مشاهده می کنید).
- آنها را در خاک دفن کنید.
در حالی که گیاه شما در حال رشد است، به جمع آوری پوست موز و آماده کردن کمپوست در یک ظرف بزرگ ادامه دهید (درب ظرف را ببندید یا بپوشانید تا بوی پوسیدگی پخش نشود و موجودات را جذب نکند. با افزایش فصل، با لایه برداری های جدید به آن اضافه کنید.)
کود آماده شده را به عمق نزدیک پایه ریشه ها فشار می دهیم، فقط 2 سانتی متر زیر خاک. اما اگر گل های زیادی می خواهید باید آن را عمیق تر قرار دهید.
چگونه یک گوجه فرنگی را از گل تا میوه رسیده بارور کنیم؟
در این مرحله گیاه به نیتروژن کمی احتیاج دارد. ولی اگر گیاه شما رشد خوبی داشته است، نیازی به افزودن نیتروژن نیست.
کود دهی بیش از حد گیاهان گوجه فرنگی:
کمبود یا کود بیش از حد دادن به گیاهان موجب آسیب به گیاهان می شود. اگر گیاه دچار کمبود مواد مغذی شود احتمالا رشد دچار توقف خواهد شد اما اگر بیش از اندازه کود داده شود، احتمالا گیاه از بین خواهد رفت. اگر خاک نابارور باشد ممکن است مقدار کمی میوه به دست بیاورید.
یک نوع کود برای همه گوجه فرنگی ها مناسب نیست!
برای اینکه بدانیم چه نوع ترکیب کودی برای گیاه ما مناسب است، باید بدانیم ریز مغذی مورد نیاز در بستر کاشت گیاه چه مواردی است. این مساله را با آزمایش خاک میتوان متوجه شد.
علائم کوددهی بیش از حد گوجه فرنگی:
- زرد شدن برگها
- برگ های بوته ای و گل های تاخیری
- تجمع رسوب و قارچ در سطح بالای خاک
- زردی و پژمردگی برگهای پایینی
- ریزش ناگهانی برگ